2019-12-22 15:13 Maciej Henszel , PC Adam Jastrzębowski

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 2

Świąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim temacie mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.

Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na dłuższy spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Zupa rybna to podstawa świąt, jest głęboko zakorzeniona w naszej tradycji. W naszym przypadku będzie to jednak zupa w stylu iberyjskim, danie jednogarnkowe, trochę inny przepis od tych powszechnie znanych - mówi Dzierzbicki.

Ryba

Najlepiej mieć 3-4 rodzaje ryb. Kiedy kręciliśmy program "Master Lech", to używaliśmy suma afrykańskiego, polędwicę z dorsza białego oraz łososia. Wtedy jednak wydamy bardzo dużo pieniędzy i będziemy mieli mocno ekskluzywne święta. Warto tutaj spróbować np. słonowodnego mintaja, morszczuka, łososia, pasuje także tilapia albo czarny dorsz. Wszystko wedle upodobania. Przy zupie dla czterech osób potrzebujemy około 350 gramów mięsa, żeby wypadało po około 75 gramów na osobę.

Warzywa

Potrzebne są dwa średniej wielkości obrane ziemniaki, jedna sztuka świeżej papryki, jednak cebula, jedna gałąź selera naciowego oraz używane już przez nas dzień wcześniej szparagi morskie. No i obowiązkowo oczywiście kilka pomidorów malinowych, które musimy sparzyć lub obrać ze skórki. Czasami dodaję też liść laurowy oraz ziele angielskie, ale nie jest to obowiązkowe. Przygotowanie Do garnka wrzucamy olej z oliwek lub z pestek winogron. Maksymalnie łyżkę. Dodajemy po kolei cebulę, paprykę, seler naciowy i czekamy aż te warzywa "puszczą" smak. Dodajemy pomidory i zalewamy wodą - półtora litra, bo część odparuje. Z pomidorami przez minutę, dwie dusimy, a potem na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień i gotujemy na delikatnym płomieniu. Wszystko po to, żeby nie straciło wartości odżywczych.

Dodajemy też szparagi na końcu. Chodzi nam o to, żeby warzywa nie były rozgotowane tylko lekko chrupiące. Osobno kroimy w kostkę 3-4 rodzaje ryb. Na ten delikatnie gotujący się wywar warzywny wrzucamy kawałki mięsa, doprowadzamy do wrzenia i to właściwie tyle. Musimy podczas gotowania uważać, żeby nie gotować ryby zbyt długo, bo się rozpadnie. Po wyłączeniu gazu czekamy 5-10 minut i zupa jest gotowa do podania. Smacznego!

Jutro - kaczka z dodatkami i sosem z soku z pieczonego buraka, syropu z agawy i soku z mandarynek

Next matches

Friday

29.11 godz.20:30
Piast Gliwice
vs |
Lech Poznań

Friday

06.12 godz.20:30
Górnik Zabrze
vs |
Lech Poznań

Recommended

Newsletter

Subscribe

More

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

We use cookie files

We use cookies that are necessary for visitors to our website to take advantage of the services and features available. We also use cookies from third parties, including analytics and advertising cookies. Detailed information is available in "Cookie Policy". In order to change your settings, please use the CHANGE SETTINGS option.

Accept optional cookies

Reject optional cookies

Privacy settings

Required

Necessary cookies enable the correct display of the site and the use of basic functions and services available on the site. Their use does not require the users' consent and they cannot be disabled within the privacy settings.

Advertising

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Analitical

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Save my choices