Kibice Lecha Poznań doskonale znają firmę Mróz, która w latach 2004-2006 była sponsorem poznańskiej drużyny. Współpraca z klubem odniosła wymierny finansowy skutek, a marka Mróz jest doskonale rozpoznawalna w całym kraju. Firma Mróz - jako sponsor Lecha Poznań - została uhonorowana Pucharem i okolicznościowym dyplomem, w uznaniu jej zasług oraz w podziękowaniu za postawę godną wielkopolskich firm. Wspólnie ze Stowarzyszeniem Wiara Lecha - Mróz S.A. zorganizowała akcję propagującą konsumpcję produktów z herbem klubu i sponsora. Wojciech Mróz czynnie uczestniczył w życiu klubu. Dzięki niemu w barwach Lecha zagrał Marcin Kuś.
W latach 2004 - 2006 firma Mróz była sponsorem Lecha Poznań.
MRÓZ S.A. mieści się w Borku Wielkopolskim, niewielkim miasteczku położonym pośród lasów, użytków rolnych i pastwisk.
Podstawową formą działalności ZPM "Mróz" jest przetwórstwo mięsa. W ciągłej sprzedaży oferowanych jest ponad 150 wyrobów. W asortymencie, który firma oferuje odbiorcom znajdują się między innymi wyroby blokowe i plasterkowane, wśród których liderem jest szynka konserwowa, kiełbasy, wędzonki, wyroby podrobowe i garmażeryjne oraz mięsa surowe. Do przygotowania wędlin i wyrobów garmażeryjnych wykorzystywane są znakomite polskie receptury, które odpowiadają gustom kulinarnym klientów. Wysokie kwalifikacje, doświadczenie załogi oraz bezwzględny reżim technologiczny umożliwiają produkcję wyrobów wysokiej jakości. Mróz S.A. oferuje Państwu zdrowe i bezpieczne produkty systematycznie inwestujemy w nowoczesne linie technologiczne, rygorystycznie stosujemy system kontroli i selekcji surowca (EUROP) oraz system kontroli jakości wyrobów (HACCP).
Struktura
Zakład zlokalizowany od początku w Borzęciczkach, zaopatrywał Z.P.M."Mróz" w surowiec od 1997 roku. Pod koniec 1999 rozpoczęto budowę nowoczesnego zakładu, w sąsiedztwie starego budynku rzeźni. Rzeźnia "Mróz" to jedna z najnowocześniejszych rzeźni trzody chlewnej w zachodniej Polsce. Zakład spełnia wszystkie wymagania sanitarne określane przez odbiorców krajowych i zagranicznych. Zakład wyposażony jest w próżniowy system usuwania poubojowych odpadów. W zakładzie został wdrożony system kontroli wewnątrzzakładowej HACCP, zakład działa pod ścisłą kontrolą zespołu lekarzy weterynarii, posiada też własną mechaniczno-biologiczną oczyszczalnię ścieków. Maksymalne możliwości produkcyjne zakładu wynoszą 30 tys. ton mięsa rocznie. Zatrudnienie znalazło tutaj 100 osób.
Gospodarstwa rolne Mróz
Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Mróz w Borku Wielkopolskim prowadzą działalność rolniczą na terenie gminy Borek Wielkopolski w miejscowościach Koszkowo - 280 ha i Dąbrówka - 200 ha oraz 700 ha na terenie gminy Dolsk w miejscowościach Kotowo, Lubiatowo, i Pinka. W Borzęciczkach, na terenie gminy Koźmin ZPM "Mróz" użytkują 350 ha. Ponadto na terenie gminy Śrem działa Kombinat Rolno-Przemysłowy Manieczki, którego głównym udziałowcem są ZPM "Mróz" (w użytkowaniu 4 200 ha.) Łączny areał użytków rolnych wynosi 5730 ha. Kooperacja z rolnikami oraz własna produkcja pozwalają uzyskać surowiec do produkcji wędlin o najwyższej jakości.
Produkty
Sprzedaż wyrobów prowadzona jest na terenie 13 województw. Sieć dystrybucji obejmuje zarówno tradycyjne formy dystrybucji: hurtownie własne i patronackie, które generują 65% obrotu: sklepy detaliczne, jak też nowoczesne kanały dystrybucji - sieci supermarketów i hipermarketów.
Historia
W 1989 roku Wojciech Mróz pod swoim nazwiskiem rozpoczął działalność w branży mięsnej. Początkowo wielkość produkcji była ograniczona mocami produkcyjnymi, które kształtowały się na poziomie 4 ton gotowych wyrobów dziennie. Zwiększony popyt na wyroby firmy spowodował konieczność znacznego rozwoju. W 1991 roku podczas targów Polagra Wojciech Mróz poznał Jeana Floch'a - właściciela jednego z największych zakładów mięsnych we Francji, który szukał partnera w Polsce. Efektem współpracy oraz prowadzonych negocjacji było podpisanie 13 kwietnia 1992 roku umowy spółki powołującej do życia Zakłady Przetwórstwa Mięsnego "MRÓZ" Spółka z o.o. 88% udziałów w nowym podmiocie zatrzymał Wojciech Mróz, pozostałe 12% Jean Floch. Dzięki know-how uzyskanemu od doświadczonego na rynku mięsnym udziałowca z Francji oraz przy użyciu najnowocześniejszych urządzeń, w krótkim okresie Zakłady Przetwórstwa Mięsnego "MRÓZ" Sp. z o.o. osiągnęły jakość produktów i wydajność pracy, które umożliwiły skuteczne konkurowanie z liderami branży mięsnej w kraju. Firma Mróz S.A. sponsorowała pierwszą, zawodową grupę kolarską, odnoszącą spektakularne sukcesy na trasach wielu wyścigów w kraju i za granicą. Ten wyjątkowy, niespotykany sukces grupy, w barwach której ścigali się wysokiej klasy zawodnicy, nie został powtórzony, jak do tej pory przez żaden inny klub. W latach 1997-1998 - grupa kolarska zbierała kolejne doświadczenia w ciężkiej pracy w zakresie prawidłowego funkcjonowania grupy oraz kreowania czytelnego image'u sponsora. Okres ten zaowocował spektakularnymi wynikami sportowymi, szeroko komentowanymi przez media w kraju i za granicą. Lata 1999-2001 to pasmo sukcesów w takich wyścigach jak: Wyścig Pokoju, Tour de Pologne, Commonwealth Bank Classic ( Australia), Grand Prix de Beauce (Kanada), Wyścig Solidarności, Tour of Japan (Japonia)... W barwach ekipy zaczynali i doskonalili formę tacy kolarze jak Piotr Wadecki, Raimondas Rumsas, Uwe Ampler, Cezary Zamana, Tomasz Brożyna oraz wielu innych utalentowanych sportowców.
Zapisz się do newslettera